Private Sanctuary in a Malvern Californian Bungalow

Private Sanctuary in a Malvern Californian Bungalow_australian interiors

Influenced by the impending development of a neighbouring apartment block, the owners of this Californian Bungalow sought out to create a private sanctuary through clever design.

Together with site constraints and the potential of overlooking neighbours, interior designers, Cranberry Design, along with architect Saltbox Design used their boundaries to dictate the design. This was also steered by the client’s desire for a modest and environmentally responsive home, while remaining unpretentious.

Private Sanctuary in a Malvern Californian Bungalow_australian interiors 4
Private Sanctuary in a Malvern Californian Bungalow_australian interiors 3

As explained by Wendy Davey from Cranberry Design. “The clients wanted to maximise light into every room. So, the interior design is based around the play of light and dark within the spaces. Durable materials that withstand the daily pressures of family life, were used throughout to meet both practical and functional requirements. Dark surfaces framing the green spaces really highlight the connection to the garden.”

Private Sanctuary in a Malvern Californian Bungalow_australian interiors 6
Private Sanctuary in a Malvern Californian Bungalow_australian interiors 5

The traditional front section of the home, which has the bedrooms, was loving renovated maintaining a traditional feel. While the new wing houses the family zone, for living and entertaining. The transition between the two is a clever blend of finishes and material, for a cohesive feel.


The flow from the interiors to the garden has created a contemporary approach to living in the new floor plan. With an unconventional touch, moving away from the expected layout. The parent’s wing is in the rear, while the children’s bedroom can be found at the front.

Private Sanctuary in a Malvern Californian Bungalow_australian interiors 2

“The addition of the north-oriented “parents wing” also allowed the house to respond to all eras of a family’s life”, said Wendy. “From young children to empty nesters. This wing can also be used as a self-contained unit.”


The potential for peeping Toms has also been resolved with a skillion roof pitch to completely shield the courtyard and family spaces from anyone overlooking from the south apartment block.

Photography: Armelle Habib. Styling: Lennox Rd. Interiors

Sign up

Must Read

Close Menu